Ben je ouder dan 18 jaar?

Door verder te gaan verklaar je 18 jaar of ouder te zijn en in te stemmen met onze voorwaarden.
Bij het bezorgen van de bestelling zal er op leeftijd worden gecontroleerd.

Meer dan 100 kwaliteitswijnen op voorraad

Je winkelmand is momenteel leeg.

Rueda

Alles over Rueda

En de streek

Naast Madrid, vlakbij het grote gebied La Mancha vind je Rueda. De geboorteplek van Verdejo. Deze regio is over de jaren heen steeds populairder geworden. Het biedt voornamelijk fruitige, frisse wijnen die ook wel een beetje op Sauvignon Blanc lijken. Qua klimaat staat dit gebied bekend om zijn extreme weersomstandigheden. In de zomer ruim 40 graden, en ’s winters kan het ver onder het vriespunt dalen. In de lente en herfst regent het voornamelijk, wat weer goed is voor de vitaminen in de bodem.

Druivensoort

Pinot Noir, Pinot Meunier & Chardonnay

Maar liefst 98% van alle wijngaarden daar zijn aangeplant met witte druiven. 87% daarvan is Verdejo. Door de juiste bodem en het perfecte klimaat krijg je heerlijke fruitige wijn met een goede zuurgraad. En laat dat nou precies hetgeen zijn waar wij Nederlanders zo van kunnen genieten. De overige belangrijke witte druivenrassen zijn Sauvignon Blanc en Viura. Qua rode wijn groeit hier voornamelijk Tempranillo, Cabernet Sauvignon en Merlot.

De geschiedenis van Champagne

Monnik Dom Pérignon

Lang voor je kan bedenken maakte men al wijn van de verdejo druif. Al zeker in de elfde eeuw begonnen ze hiermee, net ten zuiden van Valladolid. Rueda, dat ook wel bekend stond als ‘’Tierra de Nadie’’ (niemandsland), stond voornamelijk Palomino, een druif bekend om zijn zware sherry-achtige wijnen. Wat toen heel populair was.

Pas rond 1990 kwam de bekende druif Verdejo in beeld. Toen de wereldberoemde wijnmaker Marqués de Riscal de potentie van verdejo echt in zag.

Champagne uit Italië of Spanje?

Dat kan natuurlijk niet

Champagne valt onder de term mousserende wijn. Net zoals Cava, prosecco en zelfs de Afrikaanse Vonkelwyn. Maar wat is dat het verschil vraag je je af? Ten eerste is het in de wet vastgesteld dat geen enkele mousserende wijn van buiten de Champagnestreek, Champagne mag heten. Daar staat een zelfs een fixe boete op. Daarnaast verschillen ze ook in druifsoorten, smaak en bereidingswijze. Het met elkaar vergelijken is dus absoluut not done.

< class="qodef-m-title" > Soorten Champagne

Van droog tot zoet

Uiteraard is het logisch dat niet alle champagne hetzelfde is. Zo kunnen ze afgezien van de verhouding druiven ook verschillen in het suikergehalte, ook wel dosage genoemd. Een mengsel van champagne en rietsuiker. De hoeveelheid suiker in dit mensen bepaalt de zoetheid in de champagne en daarmee het type champagne.

Verreweg het meest verkocht is de Brut Champagne, dat staat voor droog en heeft minder dan 12 gram suiker per liter.

Brut Nature
Geen suiker toegevoegd, maximaal 3 gram restsuiker per liter.

Extra Brut
Met een dosage van minder dan 6 gram per liter

Brut
Met een dosage van minder dan 12 gram per liter.

Extra Sec
Met een dosage van meer dan 12 en minder dan 17 gram per liter.

Sec
Met een dosage meer dan meer dan 17 en minder dan 33 gram per liter.

Demi-Sec
Met een dosage van meer dan 33 en minder dan 50 gram per liter.

Doux
Met een dosage van meer dan 50 gram per liter.

Fun fact

Beleefdheid & Gemak

De muselet (het ijzertje waarmee de kurk vast zit) is altijd 6x omgedraaid.
Het is beleefd als sommelier om tijdens het openen van een fles champagne namelijk de gast aan te kijken. Een standaard hoeveelheid maakt het voor de sommelier een stuk makkelijker en geeft geen onverwachte momenten die wellicht slecht kunnen eindigen.