
Klassieke vs moderne wijnen. Wat houdt het in?
Veel mensen vragen zich steeds vaker af wat klassieke combinaties zijn. In een tijd waar alles kan en alles mogelijk is grijpt men steeds vaker naar hetgeen wat van oorsprong ‘normaal’ was. Zo dus ook in de wijnwereld.
Klassieke wijnen
Toen men vroeger wijn ging maken merkte wijnboeren op dat niet elke druif geschikt was voor het stuk grond wat zij tot hun beschikking hadden. Het was te koud, te warm, de schil was te dik waardoor de druif onrijp was etc.. Gelukkig was er altijd nog zo iets als de inheemse druif. Een druif die daar van oorsprong vandaan komt. De traditionele ofwel klassieke druif/regio combinatie.
Elk land zijn eigen druif
Elk land, vaak zelfs elk gebied heeft zijn eigen klassieke wijnen. Inheemse druiven doen het traditioneel nou eenmaal beter in het eigen land en gebied op de voor die ideale bodemsamenstelling. Voorbeelden hiervan zijn de veelal bekende Cabernet Sauvignon uit Bordeaux, Pinot Noir en Chardonnay uit Bourgogne, Negroamaro uit Puglia en Tempranillo uit Rioja. Er zijn meer dan duizenden verschillende inheemse druiven. Alleen Italië heeft er al meer dan 2000. Veel waarvan men het bestaan (nog) niet eens af weet. Om je toch een handvat te geven zijn al onze wijnen klassieke combinaties.
-
Le Clos des Pins – Rouge€12,95
Geografie
Nu het dus duidelijk is dat er traditioneel veel druif/regio combinaties zijn, moet je ook weten dat die er tegenwoordig niet zijn. Vanaf de 18e eeuw zijn landen zoals Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië en de Verenigde staten sterk in populariteit toegenomen en ook begonnen met het maken van wijn. Dit noemen we nieuwe wereld wijnen. Het verschil tussen oude en nieuwe wereld is eigenlijk een geografische splitsing. Landen waar het maken van wijn begon (Europa) noemt men de oude wereld. Landen waar de exploitatie van de wijnbouw is geïmporteerd (buiten Europa) noemt men nieuwe wereld.
Moderne wijnen
In de nieuwe wereld werkt men veel met druivensoorten die afkomstig zijn uit de oude wereld. Zo kent iedereen de Sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland of de Shiraz uit Australië wel. Een combinatie die van oorsprong niet klassiek is. Is het daarom slecht? Nee, zeker niet.
Goede onderzoekers hebben gezien dat de onder andere de bodemsamenstelling en het klimaat niet ondergeschikt zijn om daar wijnen te maken. Men steekt daar net zoveel passie en liefde in hun wijn als dat ze in de oude wereld doen. Er komen geweldige wijnen vandaan. Ze zijn daarom ook een groot aandeel in de hele wijnwereld.
Nieuwe klassieke wijnen
Feitelijk zijn dus bijna alle nieuwe wereld wijnen geen klassieke combinaties. Maar een Shiraz uit Australië of een Chardonnay uit Zuid-Afrika is absoluut het proberen waard. Om duidelijkheid te geven noemen wij deze dus Nieuwe klassieke wijnen.
Smaken ze ook hetzelfde?
Veel mensen vragen zich af wat dan precies het verschil is. Smaakt die Cabernet Sauvignon uit bordeaux echt anders dan een Cabernet Sauvignon uit Nappa Valley, VS? Helaas is daar geen eenduidig antwoord op te geven. Iedere druif heeft namelijk altijd zijn eigen typische smaken. Iets wat onmogelijk is om te verliezen. Het is het DNA van een druif. Wijnprofessionals zullen dit dus altijd wel proeven. Maar door de combinatie van bodemsamenstelling, het klimaat en de keuzes van een wijnboer kan een wijn alsnog heel anders proeven. Globaal gezien zijn de wijnen uit de oude wereld iets ingetogener, eleganter en hoger in de zuren. Ook hebben ze vaak veel tannines en kunnen daardoor langer rijpen.
Nieuwe wereld wijnen hebben daarentegen minder zuren, meer fruit en doorgaans meer houtlagering.
Om het echte verschil te proeven is het ook leuk om ze eens naast elkaar te proeven, succes!