
Hoe proef je wijn?
Voor veel beginners is het lastig om wijn te proeven. Via de gemakkelijke stappen hieronder leggen wij je uit hoe je moet proeven en haal je voortaan het maximale uit je glas.
Wijn proeven begint niet met proeven.
Om straks door het leven te kunnen als een professionele proever is het van belang dat je een aantal stappen volgt. Helaas moet je nog even wachten met proeven en beginnen we met stap 1.
Kijken
Naar je wijn kijken lijkt onnodig, maar toch kan je er al veel uithalen. Zo zie je bijvoorbeeld al snel hoe oud een wijn is. Doorgaans is de strekking bij wit: hoe donkerder de wijn, hoe ouder. Bij rood geldt; hoe bruiner de wijn, hoe ouder. Zo kan je dus al snel zien of je een relatief jonge of oude wijn drinkt.
Tip: Gebruik een witte achtergrond om goed naar de kleur te kijken.
Ook kan je al een beetje kijken of je weet welke druif het is. Kijk van bovenaf in je glas en kijk hoe “donker” je wijn is. Dit noemen ze de kleurintensiteit. Pinot Noir heeft bijvoorbeeld een mindere kleurintensiteit dan Syrah. Zie je het steeltje van je glas helemaal niet, dan spreken we van een ‘diepe’ kleurintensiteit. Zie je het steeltje nog een beetje dan is het ‘gemiddeld’ en als je hem heel goed kunt zien is het ‘licht’.
Je kunt de viscositeit van de wijn, oftewel de kleverigheid in je glas, ook zien. Geeft je wijn veel tranen in het glas nadat je hebt gewalst, dan heeft de wijn vermoedelijk een hoger alcoholpercentage.
Ruiken
Na het kijken komt het volgende onderdeel, namelijk het ruiken.
Je neus is misschien wel het belangrijkste onderdeel om wijn te proeven. Dat is waar je namelijk waar je eigenlijk mee proeft. Knijp je neus maar eens dicht, neem een slok en probeer dan eens de smaken te herkennen. Je zult zien dat dit vrij lastig is.
Je ruikt je wijn om allerlei smaken te herkennen. Dat kan heel breed zijn. Van appel tot een boerderij bijvoorbeeld. Hoe vaker je verschillende wijn ruikt, hoe meer je ontdekt.
Maar ook ruik je om fouten in wijn te herkennen, denk aan ‘kurk’. Vaak zegt men dat ‘kurk’ naar muffe oude kranten ruikt.
Hoe ruik ik het best?
1: Ruiken zonder wals: Dit doe je om de primaire tonen te ruiken, maar ook om sneller kurk te herkennen.
2: Ruiken met wals: Dit doe je om eventuele andere geuren te herkennen die naar boven komen doordat er een toename aan lucht is bij de wijn.
In beide gevallen is het van belang je niet te schamen over de manier waarop je ruikt. Je neus 10cm boven het glas houden heeft namelijk geen zin. Om ideaal te ruiken moet je je neus goed in het glas stoppen. Pas dan heb je de mogelijkheid om alle geuren te herkennen die in een glas wijn verborgen zitten.
Proeven
Nadat je net allerlei impressies hebt gekregen tijdens het ruiken is het tijd om te proeven. En om eens te kijken of je al die waargenomen geuren ook daadwerkelijk proeft. Dit gaat als volgt:
- Neem een goede slok en laat hem volledig door je mond heen gaan. Om de wijn goed waar te nemen is het van belang dat de wijn alle delen van je mond gedekt heeft.
- Na het bedekken probeer je lucht toe te voegen aan je slok, dat probeer je door subtiel lucht in te zuigen zonder dat je je erbij verslikt. Het mag gorgelend, al zullen je buren dit waarschijnlijk niet zo charmant vinden.
- Doorslikken of uitspugen. Ga je meer dan 5 wijnen proeven? Spuug je wijn dan uit. Bij doorslikken probeer je dit langzaam te doen zodat je in je keel ook voelt wat de wijn doet.
- Nu je de wijn niet meer in je mond hebt ga je de volgende stappen af om de wijn samen te vatten. Probeer dit altijd zo systematisch mogelijk te doen om het de volgende keer makkelijker te maken voor jezelf: Welke smaken proefde ik? Had de wijn de aardbei die je ook rook? En ontdek je misschien wel dingen die de wijn in de geur helemaal niet had? Is de wijn zoet? Heeft de wijn veel zuren? Dit proef je door het samentrekken van je mond. Heeft de wijn veel tannines? Hoe droger je mond, hoe meer tannines. Hoe is de afdronk? Blijft de smaak lang hangen of niet?
Lekker of niet?
Je hebt nu een wijn als een ware professional geproefd. Het is nu aan jou om te bepalen of je de wijn lekker vond of niet. Zo ja, onthoudt dan vooral de druif en waar deze vandaan komt. Ga op ontdekkingsreis en koop eens een andere wijn uit datzelfde gebied. Vind je die ook nog lekker, dan is dat vast een gebied wat jou goed ligt.
Veel proef plezier!